Samhället förlorar pengar på hur elmarknaden är konstruerad menar CERE:s Bengt Kriström i en artikel på Second Opinion publicerad 29 oktober 2014.

Bengt_KristromMed mer flexibla regleringar kan man vinna mycket menar CERE forskare med Bengt i spetsen. De räknade på exemplet Ljusnan, om det var möjligt att riva de två kraftverken vid flodmynningen medan man ökar kapaciteten i det tredje så skulle man få 15 mil fria fiskvandringsvägar. Däremot är detta inte möjligt med dagens regler där varje kraftverk regleras var för sig: "Läget för vattenkraften i dag är precis analogt med utsläppen tidigare. Då tittade vi på skorsten för skorsten och hur mycket varje fick släppa ut. I dag spelar detta ingen roll, vill du öka produktionen kan du köpa utsläppsrätter för koldioxid från ett annat land." säger Bengt.

Han påpekar även att genom en "bredare samhällsekonomis utredning" av hur avgifterna till kärnavfallsfonden ska räknas ut är nödvändig för att undvika onödiga utgifter för samhället: "- För mig handlar det här om effektivitetsförluster som är onödiga, i de här båda fallen handlar det om tiotals miljarder kronor om inte mer i förluster. Och det här är bara en del av elmarknadens konstigheter, det finns många fler."

Läs hela artikeln "Bengt Kriström: Flexiblare vattenkraftsreglering kan ge samhällsekonomiska vinster" på Second Opinion.

Kommande