Marknaden anpassar sig till vad som är lönsamt och storskalig kärn- och vattenkraft är hårt beskattade vilket kan innebära stor risk för ”elberg” om somrarna förklarar CERE:s Bengt Kriström i Second Opinion den 10 maj.

Bengt anser att den svenska energipolitiken använder fel grepp för att lösa miljöproblemen.
” - Det behövs helt enkelt inte subventioner på elmarknaden för att nå miljömål. säger han och fortsätter:
- Det finns inget egenvärde i ett speciellt sätt att producera el, alla sätt att generera el förorsakar på ett eller annat sätt miljöproblem. Jag vänder på frågan och frågar mig vilka miljöproblem vi vill lösa och då blir det tydligt att vi inte behöver subventioner. Lösningen är att sätta pris på miljön vilket till viss del görs idag via olika skatter och utsläppshandel; vi behöver inget annat.” Som exempel ger Bengt koldioxidskatten som mötte visst motstånd när den infördes men fungerar utmärkt idag.

”Bengt Kriström menar att subventionerna snedvrider marknaden och drar parallellen med hur den svenska jordbrukspolitiken en gång var utformad. Med ekonomiska stöd skapades såväl ”köttberg” som ”smörberg”, eftersom marknaden anpassade sig efter vad som var lönsamt.
- Vi kommer att få se ”elberg” på somrarna i Sverige. Det är min tro och det är också marknadens tro. Vi får snart facit.”

Läs hela artikeln: Professor jämför elmarknaden med jordbruket: "Vi kommer att få se 'elberg'", Second Opinion, 10 maj 2016.

Kommande

Visa full kalender